Bay Horse -->

torstai 22. syyskuuta 2016

#7 Maastakäsittely?

Miten tärkeää maastakäsittely on osana hevosen omistamista? Entä ihmisen ja hevosen välisen suhteen löytyminen ja vahvistaminen? Onko ratsastaminen oikeasti niin välttämätöntä? Tai edes liinan päässä juokseminen?

Jep, näistä asioista mä olen todella kiinnostunut. Suhteen luominen hevoseen, ja yhdessä kokeminen, oppiminen, hauskanpito jne jne jne olisi mulle se the juttu. Jos joskus ikinä tuun saamaan omaa hevosta, niin voi olla että en painottuisi niin paljon vaan semmoseen hikipäässä treenailuun. Voi olla, että kävisin kisoissa satunnaisesti, kävisin valmennuksissa yms. Haluaisin tällä hetkellä oikeastaan vain saada johonkin hevoseen kunnollisen luottamuksen, haluaisin opetella valtavasti temppuja kuten espanjalainen käynti, sulkutaivutukset, kumartaminen, istuminen, vapaan juoksuttaminen ympyrällä sekä vaativampia temppuja, kunhan ensin perusjutut saisi hallintaan. Haluaisin ehdottomasti myös pystyä ratsastamaan kaulanarulla, sekä joskus kokonaan ilman varusteita. Ja tosiaan tekemään nämä kaikki asiat niin, että molemmat osapuolet nauttii.


Tosiaan, siitä ihmisen ja hevosen välisestä suhteesta. En koe olevani koskaan voittanut hevosen luottamusta itselleni täysin, mutta pari hevosta on minuun jollain tasolla kuitenkin luottanut. Se on ihanaa. Jos menen kentälle ja päästän hevosen vapaaksi, se seuraa minua eikä mene kentän kulmalle mussuttamaan ruohoa. Jos pysähdyn, ja alan esim harjaamaan hevosta, se ei lähde minnekkään vaan suurinpiirtein nukahtaa pystyyn. Se myös pysyy paikallaan, kun lähden kauemmaksi vaikka toisen hevosen luokse, koska olen niin hevoselle kehonkielellä "sanonut". Tosiaan olen myös kerran päässyt ratsastamaan pelkällä kaulanarulla, joka oli parasta ikinä (siitä on enemmän viime kesän leiripostauksessa). Huomasin että hallitsen hevosen oikeasti ilman satulaa ja suitsia, täysin ongelmitta. Jarru, kaasu ja ratti toimivat moitteetta! Olen harkinnut aloittavani treenaamisen Jaronin kanssa kohti varusteettomuutta, mutta pitänee kysyä ensin omistajalta lupa. Oho, nyt lähti aiheesta poikkeemaan toi teksti. Ehkä te ymmärsitte mun pointin..?


Mun mielestä hevosten kanssa normaalin tuuppailun lisäksi on hyvä tehdä mielenvirkistykseks esim. irtojuoksutusta/hypytystä, perus maastakäsittelyjuttuja, talutusharjoituksia, hevosagilityä, temppuilua, kävelylenkkejä maastossa, tai vaikka reippaampaakin menoa. Sänkkäreillä päästely on mahtavaa! Tää lista vois hyvinkin jatkua loputtomiin.

Maastoilustakin sen verran, että mun mielestä ihan kaikki maastoilu on super kivaa. Sänkkärit, maastoesteet, peltoilu ylipäätään, rauhalliset köpöttely lenkit, laukkakisat, uitto jne on tosi hauskaa ja rentouttavaa mielenvirkistystä! On tosi hyvä päästä välillä arjen ulkopuolelle rentoutumaan ja vaan olemaan.


Tää postaus oli nyt hyvinkin paljon erilainen kuin muut aikaisemmin laittamani postaukset, enkä tiedä oliko tämä ihan mun tyyppinen, mutta kiva tälläistäkin oli kokeilla. Ja jos tosiaan joskus oman hevosen saisin, niin me luultavasti myös treenattaisiin suht tosissaan hömpöttelyn ohessa. Ja lopuksi, pahoitteluni tauosta mikä on ollut, tässä on ollut heppailun ohessa paljon muutakin tekemistä...

Mitä mieltä olit tästä tekstistä? 
Mitä mieltä olet itse näistä asioista mitä mainitsin?2 kommenttia: