Bay Horse -->

lauantai 2. heinäkuuta 2016

#3 Hevosten koulutusleiri Palmun ratsutallilla

Moikka, nyt ois vuorossa postaus ratsastusleiriltä Palmulla. Leirin aiheena oli hevosten koulutus, ja bonuksena se että sai ottaa koiran mukaan. Itse en ottanut Hildaa mukaan koska se ei tule pahemmin muiden koirien kanssa toimeen. Menin nyt toista kertaa tuolle samaiselle leirille koska pidin niin paljon siitä viime vuonna että halusin kokea sen uudelleen, tosin tälläkertaa mukanani oli Emmi, joka on tullut aikaisemmistakin postauksista jo tutuksi :D


Sunnuntai 26.6:
Saavuttiin palmulle noin kello kuusi, jolloin valittiin kaikkien nukkumapaikat ja vietiin kamat Emmin, Merin ja Anaiksen kanssa mökkiin. Kamojen viennin jälkeen alkoi tallikierros jossa tutustuttiin tallin hevosiin sekä paikkoihin. Kierroksen jälkeen siirryttiin talon eteen istumaan ja kerrottiin nimet, ratsastustaustaa yms... Tutustuttiin käytännössä pikaisesti toisiimme. Päätettiin hoitsut, ja ne ketkä olivat maksaneet leirin varausmaksun ennen helmikuun loppua saivat yhden opetustunnin jolle päätettiin myös samalla hevoset. Hoitsuksi sain, niinkuin olin toivonutkin Hiirin. Minä sain Audin tunnille, en ollut koskaan ennen mennyt sillä. Tehtiin ympyrällä ulko-asetuksia ja pienennettiin/suurennettiin ympyrää. Audi oli ihan kiva, ei ehkä ihan munlainen mutta oikein mukava tapaus. Audin varsa joka syntyi kevällä on kyllä maailman suloisin etten sanois! Kuvia mulla ei valitettavasti Audista/varsasta ole :(


Maanantai 27.6:
Heräsin aamulla viiden aikoihin, joten jouduin selviämään maanantain kolmen tunnin yöunilla... Muut heräsivät kahdeksalta ja vietiin Emmin ja Merin koirat lenkille nelistään. Aamupalan jälkeen menin laittamaan Eve-nimistä yksäriä kuntoon koulutuntie varten. Meillä oli tunnin aiheena väistöt, jotka meni mun osalta tosi hyvin, Eve pysy kivassa peräänannossa lähes koko tunnin ja meni niinkuin pitikin. Välillä askeleet jäi turhan lyhyiksi, eli ilmavuutta ois voinut olla enemmän. Tunnin alussa vähän tihutti, mutta se yltyi siitä sitten pikkuhiljaa ihan hulluksi kaatosateeksi, joten siirryttiin kesken tunnin maneesiin... Voin sanoa että oli hitusen epämukavaa ratsastaa ihan litimärkänä, hevosen poislaitosta puhumattakaan. Evestäkään ei ole kuvia :(. Aamun tunnin jälkeen meillä oli lounas, ja päätetiin silloin illan vuokraustenhevoset. Sain Kuiske-nimisen Suokin. Ennen vuokrausta meillä oli kuitenkin maastakäsittelyharjoituksia. Maastakäittelin Hiirtä, joka oli siis mun hoitsu. Hiiri on kyllä super ihana maastakäsitellä, niin kiltti ja osaava. Harjoteltiin hevosen paikalla pysymistä kun riimunnaru on maassa, vapaana perässä kävelyä, pressun yms ylitystä ja juoksutukseen lähetystä sekä suunnanmuutosta. Mari, joka on siis tallinomistaja näytti myös Hiirillä espanjalaista käyntiä, sulkutaivutuksia sekä juoksutusta ilman liinaa, on se kyllä osaava hevonen! Maastakäsittelyn jälkeen meillä oli lounas. Mentiin illalla yhdeksältä vasta vuokraamaan Kuisketta ja Siiriä Emmin kanssa koska haluttiin vallata maneesi kahdestaan :D Laitettiin hevoset kunton ja mentiin maneesiin. Kuiske meni tosi kivasti käyntiä ja ravia, laukasta ei tullut yhtään mitään... mentiin siellä sitten pitkin maneesia ihan miten sattuu hetken. Epätoivoisen laukkayrityksen jälkeen päätin etten ota sitä enää koska en haluu huonoa kokemusta Kuiskeelle, projekti kun on. Otettiin parit kavaletit ravissa, ja ne meni ihan kivasti. Kuiske imi hauskasti esteelle, hyppytekniikka tosi hyväksi varmasti kehittymässä! Loppuverkassa Emmille tuli senverran huono olo että Anais talutteli kuisketta ja mä ratsastin Siirillä loppuverkan pienen ravityöskentelyn jälkeen. Mulla jäi ihanhyvä fiilis tosta vuokrauksesta vaikka ei ihan putkeen mennytkään.

Aika huono kuva, mutta Kuiske ja minä siinä ollaan.

Tiistai 28.6
Aamulla heräsin erittäin väsyneenä, ja lähdin siitä sitten kohti aamupalaa ysin aikoihin. Sain estetunnille Aksu-hepan jolla en ollut koskaan aikaisemmin mennyt myöskään. Aksu oli todella kiltti laittaa kuntoon, eikä tehnyt ratsastaessakaan mitään tuhmuuksia. Aksu oli alkuverkan alussa vähän hitaan oloinen, mutta sain nopeasti pohkeet läpi jonka jälkeen se liikkui hyvin eteen mikä on estetunnilla tärkeää. Meillä oli hevosten koulutuksessa yleisesti käytetty rata käytössä, pitkällä sivulla pysty, lävistäjällä psty, joka oli meillä lankku sekä toisella sivulla kahden esteen sarja, joissa oli kaksi laukka askelta väliä. Meillä meni Aksun kanssa suurimmaksi osaksi hyvin, ensimmäinen hyppy lankulle meni vähän huonosti kun hevonen jäi toljottamaan stettä ja meinasi unohtaa hypätä, ja linjalla vauhti tuppasi olemaan turhan hidas kun Aksu pyrki muotoon, vaikken sitä halunnutkaan x3. Aksu jatkoi seuraavalle tunnille joten mun ei tarvinnut laittaa sitä pois. Kävin sitten heti suihkussa, jonka jälkeen kiisin kuvaamaan Emmiä joka hyppäsi Siirillä. Lounaan jälkeen tehtiin estekuja missä oli innari, pysty ja okseri jotka näkyy videolla. 



Mulle pistettiin hevonen alkuverkattavaksi, joten kävelytin sitä ensin ympäri kenttää kun kujaa viimeisteltiin. Juoksutin Elmon askellajit sitten läpi, hauskaa oli se että yleensä juoksutan suitsilla, nyt ei ollut edes riimua, pelkkä liina joka oli kaulan ympärillä. Molempiin suuntiin juoksutuksen jälkeen laitettiin Elmoa juoksemaan kujaa molempiin suuntiin kun se oli vielä mahdollista, nostaen esteiden korkeutta vähän kerrallaan. Sitten kun okseri alkoi nousemaan suunta oli vain vasen kierros. Korkeimmillaan okseri oli ehkä noin 120cm, tai vähän yli. Hevonen loppuverkattiin sen jälkeen ja laitettiin pois.





 Sen jälkeen meillä oli päivällinen ja hetken tauko, jonka aikana kävin hoitamassa Hiirtä ja lepäsin. Meillä oli vielä iltapala ennen yömaastoa. Menin yömaaston Kuiskeella, mikä oli melko jännittävää koska menin ensimmisenä, toki Mari johti mutta tuli minun ja Kuiskeen jälkeen. Kuiske rentoutui heti kun päästiin maastoon ja oli ihan ok. Kun oli tarkoitus nosta laukka Kuiske päätti lähteä ihan täysiä kiitoravia... Multa lähti sitten jalustin mutta pysyin onneksi kydissä. HIdastin takaisin normiraviin, ja kokeilin nostaa uudestaan laukan, tuloksetta. No ravattiin siinä sitten todella kovaa ja Kuiske "rikkoi" laukalle koska ei pystynyt ravaamaan kovempaa. Siinä vaiheessa kun piti alkaa hidastaa se ei ihan sujunut, joten laukattiin siinä sitten yksi alamäkikin jonka jälkeen sain sitten hevosen vihdoin hidastamaan. Ooteltiin siinä sitten hetki että muut tulee perässä koska en edes nähnyt niitä, hups. Loppumaasto meni sitten ihan ok, Kuiske oli vähän kuumana mutta ei pahasti. Kiipeiltiin jokunen mäki yms.


Sami piehtaroimassa tyytyväisenä

Keskiviikko 29.6

Aamulla heräsin, ja tunsin että maha huutaa hoosiannaa nälästä, joten lähettiin sitte äkkiä syömään. Aamupalan jälkeen vaihdettiin vaatteet ja lähdettiin laittamaan hevosia. Minä sain vaellukselle ratsuksi Samin, joka oli oikein mukava. Mentiin noin 2h maastossa, kaikissa askellajeissa. Sami oli hassu kun se päätti että pelkäämpä vettä. Tiellä oli sitten yhessä vaiheessa vettä niin että siitä oli pakko mennä läpi, mutta Samin oli ihan pakko mennä reunoja pitkin joten tiputtiin melkein ojaan... Mentiin myös yksi ylämäki ihan täysiä laukkaa, tosin uskon että Sami olisi päässyt kovempaakin mutta edessä menevä Aksu ei oikein innostunut niin ei sitten päästy. Takaisintulo matkalla oli muutama oja minkä yli oisi päässyt kävellen mutta koska Sami pelkäsi edelleen että niinmentiin sitten yli niistä jättiloikkien kera. Takaisin tallilla laitoin Samin normisti pois ja mentiin syömään lounasta. Lounaan jälkeen levättiin hetki. Sitten meidän piti mennä rakentamaan pujottelua ohjasajo opetusta varten. Ohjas-ajettiin Herballa, joka meni ihan hyvin mun osalta, etenkin sitten kun tajusin homman jujun. Herban ajon jälkeen pääsin vielä ohjas-ajamaan Emma-shettiksellä! Ennen iltapalaa meillä oli hevosten Match Show (kirjotetaankohan tolleen..?), jossa harjoteltiin oikeiden sääntöjen mukaisesti hevosen esittämistä. Esitin Hiirtä, joka meni mun mielestä oikein hyvin, tultiin punaisten tokaksi tai kolmanneksi, en muista heh.. Olin kuitenkin puunannut hevosen päästä varmaisiin sitä varten! Jossain vaiheessa päivää meillä oli nuoren hevosen lastaaminen traikkuun-Demo joka oli erittäin opettavaista, en kyllä muista että missä välissä.


Torstai 30.6

Aamulla menin taas normisti aamupalalle, jonka jälkeen menin hetkeksi mökkiin, vaihdoin vaatteet ja lähdin hoitamaan Hiirtä. Vihdoin pääsisin sen selkään, sitä oli odotettu! Harjasin hepan huolellisesti ja puinkamat, jonka jälkeen lähdettiin kentälle. Alkukäyneissä Hiiri säikähti jotain mörköä ja otti ihmeellisen sivuloikan, mutta siitä selvittiin ongelmitta. Meillä oli siis estetunti, toisella pitkällä sivulla kolmen esteen innari, ja toisella kahden esteen sarja. Alkuverkassa Hiiri tuntui tosi kivalta, ja esteilläkin meni tosi hyvin. Itse säädin jonkun verran kun en hirveesti ole hypännyt, mutta Hiiri pelasti kiltisti. Loppua kohti sarjan B este nousi, ja oli korkeimmillaan noin 80cm korkea, joka on korkein mitä olen koskaan mennyt. Olin super tyytyväinen tunnin jälkeen, koska tunti oli hyvä ja hevonen super <3. Käytiin hevosten hoidon jälkeen syömässä. Ruokailun jälkeen me mentiin laittamaan kentälle valmiiksi maastakäsittelyrataa johon kuului ristikko, pujottelu puomin päällä pysähtyminen (etu- ja takajalat eripuolilla puomia), vapaan hevosen ympärikävely ilman että se siirtää jalkojaan, hevosen seisottaminen lankun päällä sekä pressun ylitys. Radan rakennuksen jälkeen koirat sai treenata sitä, molemmat lajit menivät siis saman radan. Sillä aikaa hain Hiirin ja syöttelin sitä hetken jotta koirat saisivat treenata rauhassa. Menin Hiirin kanssa pari kertaa radan läpi, mutta se on niin kokenut niissä, ja oli ihan älyttömän kuuma niin en jäänyt sitä sitten pahemmin treenaamaan vaan siirryin takaisin varjoon syöttelemään. Meidän rata meni erinomaisesti, ravattiin ainakun pystyi, ja päästiin sillä ajalla hevosten luokan voittoon. Olin siinä vaiheessa niin iloinen ja tyytyväinen Hiiriin kahen hyvän suorituksen jälkeen että olin jo unohtaa illalla olevan kaulanaru-tunnin. Menin siinä sitten jossain vaiheessa harjaamaan Hiirtä, ja kiiltäväksi sen arjasinkin! Puin suitset päälle, laitoin riimunnarun kaulaan ja eikun menoksi!



 Nousin jakkaralta selkään ja lähdin kävelemään. Hetken kuluttua siitä Mari tuli maneesiin ja alkoi opastamaan meitä, meitä taisi olla viisi ratsukkoa. Menimme aluksi "kiran aakkosia", eli joka kulmassa piti pysähtyä turpa kohti seinää pelkän kaulanarun voimin. Se ei alkuun sujunut hääppöisemmin mutta kan molemmat tajusin idean alkoi sekin sujua. Pujoteltiin sitten sen jälkeen maneesissa olevien neljän "tolpan" välistä, joka sujui täysin ongelmitta. Sen jälkeen tehtäväksi tuli ravata pitkän sivun keskeltä puoli kierrosta, tai jotain sinneppän. Se sujui huomattavasti paremmin kuin käynti-seis siirtymät. Hetken ravailun jälkeen otin suitset kokonaan pois, ja jatkoin hetken tehtävää. Sen jälkeen kaikki muut ratsukot siirtyivät maneesin keskelle ja me jäätiin Hiirin kanssa uralle. Ravasin hetken jonka älkeen sain luvan nostaa laukan. Hiiri nosti laukan todella sujuvasti ja kiltisti. Menin aika monta kierrosta, jonka aikana se pari kertaa puosi raville mutta nousi taas uudestaan helposti. Vaihdoin suunnan ja laukkailin vähän lisää, tosin nyt laukka pysyi koko ajan yllä ja pystyin menemään kokonaan ilman painetta hevosen kaulalla! :D Hiiri oli niiiiin ihana ettet uskokkaan! Toivoisin niin että pääsisin vielä ratsastamaan sillä joskus, mikä on luultavasti mahdollista :D Tyytyväisenä laitoin ponin pois, söin ja kattelin hetken kun Mari ratsasti Kuiskeella jonka jälkeen painuin pehkuihin.



Perjantai 1.7
Herättiin aamulla seiskalta Emmin kanssa tekemään aamutallia, mikä hoituikin odotettua nopeammin. Vietiin hevosia paikasta A paikkaan B, täytettiin vesiastioita ulkoa, heitettiin heosille heinää ja paahduttiin auringossa. Sen jälkeen mentiin syömään aamupalaa. Aamupalalla meille sanottiin ettähevosten pitää olla harjattuna suojat jalassa viimeistään klo 11, jolloin pitää ruveta siivoamaan kamoja. Puunasin Hiiren ihan kiiltäväksi, selvitin harjan ja hännän, hinkkasin jalkoja ihan törkeän kauan jne. No, sitten kun tulen siivoamasta ja lounaalta eiköhän se hevonen ole piehtaroinut karsinassa... Hitsi että ärsytti. Äkkiä harjasin hevosen uudestaa, huomattavasti huonommin kuin aamulla tosin, vaihdoin kamat ja varustin hevosen. Lähdettiin sitten kohti kenttää missä puolet leiriläisistä lähtivät maastoon, ja toiset jäivät kentälle treenaamaan. Minä vedin sitten sen "mastolenkin" mikä meni ihan kivasti, Hiiri käyttäytyi mallikkaasti. Kun tultiin takaisin edelisisllä oli hajoittelut vielä vähän kesken niin me päästiin ison maneesin ympäröivälle maastoradalle hyppäämään. Hiiri vähän kyttäili mutta meni kuitenkin kiltisti yli kaikista mistä pyysin. Päästiin sitten kentälle, ravailtiin ja laukkailtiin hetki, mentiin kisarata ravissa (ristikkoina) ja alettiin menemään se yksitellen kerran läpi. Menin ekana ja unohdin samalta linjalta kahteen kertaan toisen esteen. Muuten se meni ihan hyvin. Mentiin odottamaan kisojen alettua sitten omaa vuoroa, ja odoteeiin kyllä aika kauan, sen verran että ehdin kärventyä aikalailla käsivarsista. Menin Hiirillä siis 70cm luokan, joka oli toisiksi korkein, tosin sitä korkeamman meni vain yksi ratsukko. Meitä oli kaksi jotka meni 70cm, minä Hiirillä ja Emmi Herballa. Emmi meni ensin, jonka aikana tein äkkiä yhdet kiepit vielä jalkkareihin, koska ne eivät olleet tarpeeksi lyhyet. Huomasin sen kun saatiin herätellä hevosia sillä aikaa kun esteitä nostettiin. Jalkkareiden noston jälkeen kiisin radalle, ravailin ja laukkailin hetken sillä aikaa kun edellistä arvostelua tehtiin ja nyökkäsin, jotta saisin lähtöluvan. Radan voi nähdä videosta, voin sanoa että se meni todella hyvin, niin hyvin että voitettiin koko kisat! Jes, Hiiri on kyllä paras!! 

 .


3 kommenttia:

  1. Tää kommentti tulee nyt vähä jälkikätee..... Mut oli kyl paras leiri ikinä<3! Sulla meni tosi hyvin ain Hiiree kaa:)! Meen kyl ehdottomasti ens vuon samalle<3!!!!

    VastaaPoista